Luchtvaartmaatschappij KLM steunt de plannen van Space Experience Curaçao (SXC) om vanaf de Nederlandse Antillen ruimtereizen te maken.

Klanten van de luchtvaartmaatschappij kunnen over drie jaar mogelijk een raketvlucht maken boven Curaçao waar in 2014 een ruimtebasis wordt geopend.

Het plan voor een ruimtehaven op Curaçao komt van de Nederlandse Space Experience Curacao (SXC), opgericht door Harry van Hulten uit Breda en zijn compagnon Ben Droste – beiden oud-luchtmachtofficieren – en de exploitant van vliegveld Hato. Ze bieden één passagier per keer een vlucht naar honderd kilometer hoogte met een supersonisch Lynx-ruimtevaartuig, dat momenteel in de VS wordt gebouwd.

KLM heeft ingeschreven op de eerste vijf vluchten, die 70.000 euro kosten. Een vlucht duurt ongeveer 40 minuten en van die 40 minuten ben je als passagier 10 minuten gewichtloos. Ook biedt KLM haar vaste klanten over vier jaar de mogelijkheid een ruimtereisje te maken van hun gespaarde vliegmijlen. De luchtvaartmaatschappij wil verder de promotie en de verkoop van tickets op zich nemen.

SXC treedt in de voetsporen van concurrent Virgin, dat al over twee jaar met eigen toestellen de eerste ruimtetoeristen de ruimte in hoopt te sturen. In het toestel van Virgin Galactic (SpaceShipTwo alias VSS Enterprise) passen zes passagiers. De vluchten moeten na de aanloopperiode zo’n twintigduizend dollar per ticket gaan kosten.

Hoewel de Amerikaanse fabrikant Xcor tot nu toe alleen de raketmotor met succes heeft getest staat de eerste testvlucht van SXC in mei gepland. De bouw van het dertig miljoen euro kostende Space Center op Curacao, naast vliegveld Hato, moet nog worden gefinancierd.